МАТЕРИАЛЫ АМУДАРЬИНСКОЙ ЭКСПЕДИЦИИ В НАУЧНОЙ ЛИТЕРАТУРЕ ПО ИСТОРИИ НАРОДОВ ЮЖНОГО ПРИАРАЛЬЯ (На основе опубликованной научной литературы в период независимости РУз) - Тасполатова, Гулжахан Еденбаевна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада Ўзбекистон Республикасида мустақиллик йилларида Амударё илмий экспедитцияси материалларидан фойдаланган ҳолда ёзилган илмий ишлар тасвирланади. Чор Россияси ҳукуматининг ўлкага йўллаган экспедициясининг натижалари бизга бундан 150 йил аввалги қорақалпоқлар тарихини, уларнинг ва қўшни халқларнинг ўлкадаги яшаш шароитлари ва шуғулланган касб-кори ҳақида аниқ маълумотларни олишимизга ёрдам бериши билан қимматли ҳисобланади. Шу боисдан Амударё экспедицияси материалларини келажакда батафсил ва чуқур тадқиқ қилиш Қорақалпоғистон тарихининг долзарб муаммоларидан бири ҳисобланади.
Keywords: Жанубий Оролбўйи; Ўриндарё экспедицияси; Амударё экспедицияси; қорақалпоқлар