AXBOROT-KOMMUNIKATSIYA TEXNOLOGIYALAR SOHALARIDA BLOKCHEYN TEXNOLOGIYASI TUShUNChASI VA UNING IMKONIYATLARI - Zaripova, Shahlo Olimovna (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Maqolada axborot texnologiyalarida blokcheyn texnologiyasini qoʻllanilish xususiyatlari keltirilgan. Blokcheyn bu umumiy serverga ulangan saqlash moslamalari boʻlmagan tarqatilgan ma’lumotlar bazasidir. Blokcheyn ning rivojlanish maqsadi kripto-valyutadagi xarajatlarni takrorlash muammosini hal qilish, uchinchi tomonning ishtirokisiz ishonch darajasi past boʻlgan muhitda almashish imkoniyatini ta’minlash, bardoshli boʻlgan taqsimlangan bitimlar registrini yaratish muvaffaqiyatsizliklar, shuningdek, operatsiyalar tarixini nazorat qilishni koʻrish chiqish lozim. Blokcheynning ishlashi va uning xavfsizligi dasturchilar va boshqa blokcheyn ishtirokchilari tomonidan ta’minlash imkonini beradi.