МУЛТИСПЕКТРАЛ МАЪЛУМОТЛАР АСОСИДА EVI СПЕКТРАЛ ИНДЕКСГА ДАСТЛАБКИ ИШЛОВ БЕРИШ МОДУЛИНИ ИШЛАБ ЧИҚИШ - Сеитназаров, Куанишбай Кенесбаевич; Мадиримова, Саодатжон Мадримовна; Туремуратова, Бибиназ Кенесбаевна; Айтмуратов, Бахтияр Бахбергенович (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада масофадан зондлаш маълумотларини таҳлил қилишга мўлжалланган эксперт тизими таркибида фойдаланиш учун ишлаб чиқилган мултиспектр сунъий иўлдаш тасвирларини даслабки қайта ишлаш модулини яратиш ва амалга ошириш масалалари кўриб чиқилади. Ушбу модуль бошланғич маълумотларни тўлиқ қайта ишлаш циклини таъминлайди. Айниқса, ўсимлик қопламининг ҳолатига, хусусан хлорофилл миқдорига юқори сезгирликка эга бўлган EVI вегетацион индекслари ҳисоблашга алоҳида эътибор қаратилган. Шунингдек, модуль архитектураси конвейер ёндошуви асосида қурилган бўлиб, бу катта ҳажимдаги сунъий иўлдаш тасвирларни қайта ишлашда модуллик, масштабланувчанлик ва барқарорликни таъминлайди. Амалга ошириш жараёнида ҳисоблашларни оптималаштириш, шунингдек PostgreSQL/PostGIS геофазовий маълуматлар базаси билан интеграция масалалари ҳам кўзда тутилган.
Keywords: ернинг масофадан зондланиши; мултиспектрал тасвирлар; маълумотларни дастлабки қайта ишлаш; вегетацион индекслар; EVI; атмосфера коррекцияси; эксперт тизимлари; геоинформацион технологиялар