СУРГИЛ ТАБИИЙ ГАЗ КОНИДА ТУПРОҚ ИФЛОСЛАНИШИНИНГ КОМПЛЕКС БАҲОСИ - Жоллыбеков, Мурат Бахтиярович; Тлеумуратова, Бибигул Сарибаевна; Уразимбетова, Элзура Пулатовна (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада Сургил газ кони тупроқларининг техноген ифлосланишини локал ва транслокал мониторинг, градиент индикатсия усули, ГАТ технологиялари ва экологик хавф индексларини қўллаган ҳолда ўрганиш натижалари кўриб чиқилган. Тупроқлар умуман олганда кучсиз ифлосланганлиги аниқланди, аммо селен, қўрғошин ва миснинг ўртача ва кучли тўпланиши аниқланди. Экологик хавф асосан паст, 2022-йилга келиб РИ индекси жуда юқорига кўтарилган кадмий бундан мустасно.
Keywords: тупроқнинг техноген ифлосланиши; Сургил газ кони; оғир металлар; экологик хавф; GAT таҳлили