ОПТИЧЕСКИЕ И СТРУКТУРНЫЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НАНОЧАСТИЦ НИКЕЛЯ, СФОРМИРОВАННЫХ МЕТОДОМ ЛАЗЕРНОЙ АБЛЯЦИИ В ВОДНОЙ СРЕДЕ - Асанов, Дауранбек Жадигерович (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ушбу ишда сув муҳитида металл нишонни лазер аблацияси усули билан олинган никел нанозаррачаларини экспериментал тадқиқ этиш натижалари келтирилган. Тадқиқотнинг мақсади уларнинг морфологик, тарқибий ва оптик хоссаларини ўрганишдан иборат. Аниқланишича, нанозаррачалар асосан сферик ва кўпёқлик шаклга эга бўлиб, уларнинг характери ўлчамлари 30-50 nm ни ташкил этади. Электрон-дифракцион таҳлил натижалари юз марказли кубик панжарага эга бўлган никелнинг кристалл фазаси ва аморф таркибий қисм мавжудлигини кўрсатди. Оптик ютилиш спектрларида локализацияланган плазмон резонанси билан боғлик бўлган ютилиш тасмаси аниқланди. Шунингдек, никел нанозаррачаларини сувга киритиш қуёш нурланишининг ютилиш коэффицентини ошириши кўрсатилди, бу эса уларни фототермик тизимларда қўллаш истиқболли эканини белгилайди.
Keywords: никел нанозаррачалари; суйуқликда лазер аблацияси; электрон микроскопия; электрон дифракция; плазмон ютилиши; қуёш энергетикаси