РУС ТИЛИ ОНА ТИЛ БЎЛМАГАН ТАҚДИРДА, БОЛАЛАРНИ РУС ТИЛИДА ҚАНДАЙ САВОДЛИ ЁЗИШГА ЎРГАТИШ МУМКИН (Она тил сифатида қорақалпоқ тилига мосланган вариант) Биринчи қисм - Остапенко, А.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақола рус тилини она тили сифатида билмайдиган, хусусан, қорақалпоқ болалар учун бошланғич мактаб ёшидаги ўқувчиларда рус тилида саводли ёзиш кўникмаларини шакллантириш методикасини кўриб чиқади. Муаллиф ёзиш кўникмасининг мазмуний ва техник таркибий қисмларини ажратиб, уларнинг шаклланиш кетма-кетлигини батафсил тавсифлайди. Нутқий қобилиятларни эшитиш нутқини тушунишдан бошлаб қўл ёзувигача босқичма-босқич ривожлантириш модели таклиф этилади. Рус тилини она тили бўлмаган тил сифатида ўзлаштиришга таъсир этувчи омилларга алоҳида эътибор қаратилади: тилларнинг ўхшашлик даражаси, ёзув тизими тури, икки тилли муҳит мавжудлиги. Ушбу омилларни таҳлил қилиш асосида ўқувчиларнинг она тили хусусиятларини ҳисобга олган ҳолда мослашувчан ўқитиш стратегияси ишлаб чиқилади.
Keywords: рус тили она тил эмас; қорақалпоқ болалари; ёзиш кўникмаси; мазмуний ва техник компонентлар; нутқий қобилиятларнинг кетма-кетлиги; ўқитиш омиллари; икки тилли муҳит; хаттотлик