FIZIK TAJRIBALAR ORQALI O‘QUVChILARDA IJODIY FIKRLASh KO‘NIKMALARINI ShAKLLANTIRISh - Niyazimbetova, N.; Kamalov, A.B. (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Maqolada o‘quvchilarda ijodiy fikrlash va muammoli vaziyatlarni hal etish ko‘nikmalarini shakllantirishda fizik tajribalarning ahamiyati yoritilgan. Muallif ta’kidlaydiki, tajribalar o‘tkazish jarayoni o‘quvchini passiv tinglovchidan faol bilish jarayoni ishtirokchisiga aylantiradi. Eksperimental faoliyat o‘quvchilarni kuzatish, tahlil qilish, gipotezalar ilgari surish va mustaqil xulosalar chiqarishga undaydi. Ayniqsa, muammoli ta’lim tahliliy va ijodiy tafakkurni rivojlantirishning samarali usuli sifatida alohida e’tirof etiladi. Ishda fizika darslarida tajribalarni tashkil etish hamda zamonaviy raqamli vositalardan foydalanish misollari keltirilgan.