МАКТАБГАЧА ЁШДАГИ БОЛАЛАРДА ТУРЛИ ХИЛ НУТҚ БУЗИЛИШЛАРИ БИЛАН ЛОГОПЕДИК ИШЛАРДА АРТ-ТЕРАПЕВТИК ТЕХНОЛОГИЯЛАР ТИЗИМИ - Бекманова, Ж.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада мактабгача ёшдаги турли хил нутқ бузилишларига эга болалар билан олиб бориладиган коррекцион-логопедик ишда арт-терапевтик технологияларни қўллаш тизими ёритилган. Логопедик амалиётда арттерапия методларидан фойдаланишнинг назарий асослари таҳлил қилинган, арт-терапевтик технологияларнинг таснифи ҳамда уларнинг турли нутқ бузилишларида (нутқнинг умумий ривожланмаганлиги, дудуқланиш, дизартирия, алалия, ринолалия) дифференциал қўлланилиши келтирилган. Изотерапия, мусиқа терапияси, ўйин терапияси ва эртак терапиясининг болаларнинг нутқий ҳамда психоэмотсионал ривожланишига таъсир этиш механизмлари баён этилган. Комплекс ёндашувни қўллаш натижалари тақдим этилиб, арттерапия методларини анъанавий логопедик ишга интеграция қилиш болаларнинг мотивaциясини ошириш, эмоционал зўриқишни камайтириш ва коррекцион жараённи оптималлаштиришда самарали эканлиги кўрсатилган.
Keywords: арттерапия; логопедик иш; нутқ бузилишлари; мактабгача ёшдаги болалар; коррекцион педагогика; изотерапия; мусиқа терапияси; ўйин терапияси; эртак терапияси; психонутқий ривожланиш