ИНСОННИ ТАВСИФЛОВЧИ ИНГЛИЗ ВА ҚОРАҚАЛПОҚ ЎХШАТИШЛАРИНИНГ ИДЕОГРАФИК МАЙДОНИ - Усенова, Г.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ўхшатишлар нафақат маълумот етказувчи, балки ёрқин, эсда қоларли образ яратувчи кучли тил воситасидир. Инглиз ва қорақалпоқ тилларида инсон шахсининг турли жиҳатларини: ташқи кўриниши, характери, хулқ-атвори, интеллекти ва бошқаларни тавсифлаш учун ишлатиладиган ўхшатишларнинг бой арсенали мавжуд. Ушбу мақола инглиз ва қорақалпоқ тилларида инсонни тасвирловчи ўхшатишларнинг идеографик майдонини ўрганишга бағишланган бўлиб, ушбу ибораларнинг образлилиги, маданий маънолари ва эволюциясига эътибор қаратилган. Биз кенг кўламли мисолларни мавзуий гуруҳларга ажратиб таҳлил қиламиз ва бу ўхшатишларга асос бўлган етакчи метафораларни аниқлаймиз.
Keywords: шахсни тавсифловчи ўхшатишлар; идеографик майдон; инглиз ва қорақалпоқ тиллари