ҚАРАҚАЛПАҚСТАНДА ҮЙ-ЖАЙ ҚУРЫЛЫСЫ ТАРИЙХЫНАН (1991-2013) - Есназарова, З.Б. (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ушбу илмий мақолада Қорақалпоғистон Республикасида 1991-2013 йилларда уй-жой қурилишидаги ўзгаришлар, унинг сабаблари, давлат сиёсатининг таъсири, иқтисодий ва ижтимоий омиллар чуқур ўрганилган. Муаллиф мустақиллик йилларидаги ислоҳотлар доирасида уй-жой қурилиши ҳажмининг динамикасини, қишлоқ ва шаҳар даражасидаги қурилиш дастурларини, молиялаштириш механизмларини ва уй-жой фондининг сифатини таҳлил қилади. Мақола қуйидаги жиҳатларни ўз ичига олади: 1990 йилларнинг бошларидаги инқироз даврида қурилиш ишларининг камайиши; 2000 йиллардан бошлаб ислоҳотлар натижасида қурилиш суръатининг ўсиши. Ҳукумат томонидан қабул қилинган дастурлар (масалан, намунавий лойиҳалар бўйича қишлоқ уйлари қуриш, ижтимоий гуруҳлар учун турар жойлар). Архитектура ва қурилиш соҳасидаги норматив-ҳуқуқий такомиллаштиришлар. Қишлоқ жойларини ривожлантиришга йўналтирилган давлат инвестициялари олиб қаралган.
Keywords: мустақиллик; ижтимоий; иқтисодиётни эркинлаштириш; ислоҳот; бозор муносабатлари; хусусийлаштириш; хусусий бизнес; маҳаллий бюджет; параметрлар; хўжалик юритиш маданияти