ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН АҲОЛИСИ КАСАЛЛАНИШИГА ЭКОЛОГИК ОМИЛЛАР ТАЪСИРИНИ БАҲОЛАШНИНГ БАЪЗИ ЖИҲАТЛАРИ - Жумамуратов, М.А.; Қудиярова, Г.Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Мақолада Қорақалпоғистон аҳолиси саломатлиги кўрсаткичларининг атроф-муҳит билан ўзаро боғлиқлигини таҳлил қилиш натижалари кўриб чиқилган. Аҳоли орасида нафас олиш аъзолари касалликлари динимикасининг қиёсий таҳлили шуни кўрсатадики, нафас олиш аъзолари касалликлари даражасининг сезиларни ўсиши кузатилмоқда. Жанубий Оролбўйи минтақасида табиий муҳитнинг экологик мувозанатининг бузилиши аҳолининг касалланиш ҳолатини сезиларли даражада белгилаши аниқланди.
Keywords: аҳоли саломатлиги; атроф муҳит; антропоген таъсир; ифласланиш; касалланиш