KCI КРИСТАЛЛЛАРИДА РАДИАЦИЯ НАТИЖАСИДАГИ ДЕФЕКТЛАР ШАКЛЛАНИШИ - Нуритдинов, И.; Муссаева, М.А.; Юлдашов, Д.П.; Аташов, Б.Т. (SCIENCE and SOCIETY, 2026)
Ушбу ишда KCI кристалларида рентген ва гамма нурлари таъсирида юзага келадиган радиацион нуқсонларнинг ҳосил бўлиш жараёнлари ўрганилди. Тадқиқот натижалари шуни кўрсатадики, Ф-марказлар нурланишнинг дастлабки босқичларидан бошлаб шаклланади ва тахминан 100 рад атрофида тўйиниш ҳолатига эришади. Юқори дозаларда (Dγ ≥ 105 рад) И- ва В-марказларга мос келувчи ютилиш полосалари пайдо бўлади, бу эса кристалл ичида янги структуравий нуқсонларнинг ҳосил бўлаётганини билдиради. Ишда ушбу дефектларнинг ҳосил бўлиши ва барқарорлашув механизмлари таҳлил қилинган.
Keywords: калий хлорид (KCl); рентген нурланиши; ютилиш спектрлари; ранг марказлари