СЕЛЬСКОЕ НАСЕЛЕНИЕ КАРАКАЛПАКСТАНА В ГОДЫ ВТОРОЙ МИРОВОЙ ВОЙНЫ: МОБИЛИЗАЦИЯ И ТРУДОВОЙ ВКЛАД - Абдукаримов, А.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақола иккинчи жаҳон уруши йилларида Қорақалпоғистон қишлоқ аҳолисининг аҳволи ва фаолиятига бағишланган. Архив материаллари ва нашр этилган манбалар асосида мобилизацион жараёнлар, аграр соҳадаги ўзгаришлар ҳамда аҳолининг меҳнат ҳиссаси таҳлил қилинган. Аёллар ва ёшларнинг ишлаб чиқариш жараёнига жалб этилиши, эвакуация қилинган аҳолига кўрсатилган ёрдам масалалари алоҳида ёритилган. Тадқиқот Қорақалпоғистон захира ишларининг ўзига хос жиҳатларини очиб беради ва унинг СССР умумий ғалабасига қўшган ҳиссасини намоён этади.
Keywords: Иккинчи жаҳон уруши; Қорақалпоғистон; қишлоқ аҳолиси; мобилизация; меҳнат фидокорлиги; аграр сиёсат; заҳира