К ВОПРОСУ МОНИТОРИНГА СОСТОЯНИЯ И ФУНКЦИОНИРОВАНИЯ БИОТЫ ЮЖНОГО ПРИАРАЛЬЯ - Таумуратова, Г.Н. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада замонавий шароитда Жанубий Оролбўйи биотасининг ишлашини мониторинг қилиш масалалари кўриб чиқилади. Ўзгариш кўрсаткичлари нафакат табиатнинг алоҳида таркибий қисмларини, балқи бутун комплексларни ҳам тавсифловчи кўрсаткичлар эканлиги кўрсатилган. Биотага антропоген таъсирни экологик тартибга солиш атроф-муҳитини муҳофаза қилиш соҳасидаги тавсиялар учу насос бўлиб хизмат қилади.
Keywords: биота; Оролбўйи минтақаси; стандартлаштириш; кўрсаткичлар; биоиндикация; экотизимлар; компонентлар