ТЕХНОГЕННОЕ ЗАГРЯЗНЕНИЕ ПОЧВ ТЯЖЕЛЫМИ МЕТАЛЛАМИ В РЕГИОНЕ РАЗРАБОТКИ ГАЗОВЫХ МЕСТОРОЖДЕНИЙ СУРГИЛЬ - Жоллыбеков, М.Б.; Тлеумуратова, Б.С.; Уразымбетова, Э.П. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада Орол денгизининг қуриган тубидаги Сургил газ конлари ҳудудида тупроқларнинг оғир металлар билан ифлосланишини ўрганишга бағишланган. Градиент индикация усули ва Le Shatele мезони бўйича таҳлил ўтказилади. Pb, Cd, Ni, Zn ва Cu, айниқса, шимолий ва шимолий-шарқий иўналишларда тўпланганлиги аниқланди. Алоҳида элементларининг ифлосланиш радиуси 1 км дан ошади, q>1 кўрсаткичи юқори экологик хавфни кўрсатади.
Keywords: Орол денгизининг қуриган туби; оғир металлар; тупроқ ифлосланиши; техноген таъсир; фазовий-вақт динамикаси; градиент индикацияси