«ҒӘРИП-АШЫҚ» ДӘСТАНЫНЫҢ ХАЛЫҚ БАҚСЫЛАРЫНАН ЖАЗЫП АЛЫНЫЎЫ ҲӘМ БАСПАДА БАСЫП ШЫҒАРЫЛЫЎЫ - Есебаев, М.М. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Қорақалпоқ халқи ўзининг кечиб ўтган тарихи йўлида кўпгина бадиий халқ оғзаки ижодини яратиб, авлоддан авлодга, оғзаки шаклда, устоз-шогирд йўли билан ва ёзма китобий шаклда ҳам етказиб келди. Ушбу мақолада аждодларимиздан мерос бўлиб қолған «Ғариб-ошиқ» достонининг халқ оғзидан, бахшилардан ёзиб олиниши, йиғилиши ва нашрда чоп этилиши ўрганилади. Ушбу бугунги фольклоршунослик илмида долзарб масалалардан бири ҳисобланади.
Keywords: достон; жиров; бахши; қадимий; этнография; миллий; маънавий; қисса айтувчи; хотираси яхши кишилар; кубиз; дутор; фольклор; вариант; версия