ОСОБЕННОСТИ РЕАЛИЗАЦИИ КОНЦЕПТА «РАДОСТЬ» В ЛЕКСИКЕ АНГЛИЙСКОГО ЯЗЫКА: КОГНИТИВНО-ЛИНГВОКУЛЬТУРНЫЙ АНАЛИЗ - Таженова, С.Б. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақола инглиз тили лексикасида JOY / «қувонч» концепти ифодаланишини таҳлил қилади. Семантик майдон тузилиши, ядровий ва периферик номинациялар, сўз ясалиш моделлари (joyful, joyless, killjoy), коллокациялар (tears of joy, leap for joy) ҳамда идиомалар (on cloud nine, over the moon) кўриб чиқилади. Тадқиқотда диний нутқ кўпроқ баланд услубдаги шакллардан (joyous, rejoice) фойдаланиши, суҳбат тили эса экспрессив клишеларга бойлиги кўрсатилган. Ишнинг янгилиги JOY майдонининг лексик-семантик ва фразеологик даражада комплекс тавсифида намоён бўлади.
Keywords: қувонч; концепт; лексик ифодаланиш; эмоционал лексика; когнитив лингвистика; концептуал метафора; фразеология; сўз ясалиши; услубий фарқлар; лингвомаданиятшунослик