АГРАРНЫЕ ПРЕОБРАЗОВАНИЯ И МОБИЛИЗАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ В КАРАКАЛПАКСТАНЕ В 1941–1945 гг. - Абдукаримов, А.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада иккинчи жаҳон уруши йилларида Қорақалпоғистонда амалга оширилган аграр ўзгаришлар ва мобилизатсион жараёнлар таҳлил қилинган. Архив материаллари ва нашр этилган манбалар асосида колхозларни кўчириш, совхозларни ташкил этиш, меҳнат ва табиий ресурсларни сафарбар қилиш, ирригатсия қурилиши ҳамда қишлоқ хўжалигини ривожлантириш масалалари ёритилган. Шунингдек, қишлоқ аҳолисининг фронтни озиқ-овқат ва хомашё билан таъминлашдаги роли ҳамда уруш шароитида юз берган маъмурий-сиёсий ўзгаришлар очиб берилган.
Keywords: иккинчи жаҳон уруши; қишлоқ аҳолиси; колхоз ва совхоз; ирригация; мобилизация; маъмурий-сиёсий ўзгаришлар