ФИТОЦЕНОТИЧЕСКОЕ СОСТОЯНИЕ БЕЛОЗЕМЕЛЬНОПОЛЫННО-КЕЙРЕУКОВО-САКСАУЛОВОЙ ПАСТБИЩНОЙ РАЗНОСТИ НА КАРАКАЛПАКСКОМ УСТЮРТЕ - Тамамбетова, Ш.Б. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада Устюртнинг Қорақалпоғистон қисмидаги яйловларида озуқа массаси ҳосилдорлиги, ем-хашакнинг озуқавий қиймати, ландшафт турларни ўрганишга оид маълумотлар келтирилган. Саксовул яйлов типига мансуб оқ шувоқли-қуйровуқли-саксовулзор (Haloxylon ammodendron, Salsola orientalis, Artemisia terrae-albae) яйлов хилининг (ЯХ) фитоценотик ҳолати аниқланди. Тадқиқотлар натижасида уларнинг майдони, тупроқ қопламининг табиати, проектив қопламининг фоиз нисбати, ландшафт ўсимлик турлари, озуқа массасининг ҳосилдорлиги, яйлов хилидан фойдаланишнинг тавсия этилган мавсумийлиги аниқланди. Аниқланишича, оқ шувоқли-қуйровуқли-саксовулзор ЯХнинг мавсумий озуқа массасининг ҳосилдорлиги 3,9 дан 7,9 ц/га гача, энг юқори кўрсаткич куз-қиш даврига тўғри келади, доминантлар шу даврда максимал ўсишига эришади. Ейилувчан қисмнинг ҳосилдорлиги (ц/га) бўйича ҳисоб-китобларга кўра, бу тур йил давомида яйлов сифатида фойдаланиш учун тавсия этилади.
Keywords: формация; массив; Haloxylon ammodendron; Artemisia terrae-albae; Устюрт платоси; яйловлар; ландшафт; мажмуа