ОПТИМИЗАЦИЯ УСЛОВИЙ ЛАБОРАТОРНОГО ПОЛУЧЕНИЯ АЦЕТАТА НАТРИЯ ВЫСОКОЙ ЧИСТОТЫ - Сейтназарова, О.М.; Кулдашева, Ш.А.; Абдикамалова, А.Б.; Юсупов, Ж.Т.; Кувватова, Г.Э. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада калций карбонат (к.ч.) ва сирка кислотасининг (к.д.а.) ўзаро таъсири асосида юқори тозаликдаги натрий атсетат олишнинг мини-технологиясини ишлаб чиқиш ва кейинчалик калсийни натрий карбонат билан алмаштириш келтирилган. Жараён параметрларининг (pH, ҳарорат, реагентлар нисбати, аралаштириш тезлиги ва кристалланиш режими) маҳсулот унуми ва тозалигига таъсири ўрганилди. Оптимал шароитлар (pH = 6,8-7,2; pH 2 = 7,5-7,9; эриш ҳарорати 40-45 °C; кристалланиш ҳарорати 10-15 °C) назарийга нисбатан 82-83% унум ва 99,5-99,6% натрий атсетатнинг тозалигини таъминлайди. Охирги маҳсулотда калсий миқдори 0,01% дан, оғир металлар 0,002% дан ошмайди. Ишлаб чиқилган методика амалга оширишнинг соддалиги, мавжуд реагентлардан фойдаланиш билан ажралиб туради ва олий ўқув юртлари лабораториялари ва илмий-тадқиқот институтлари шароитида жорий этилиши мумкин.
Keywords: натрий атсетат; калсий карбонат; мини-технология; лаборатория синтези; тозалик; pH; ҳарорат