ПОДГОТОВКА ДОКТОРОВ ПЕДАГОГИЧЕСКИХ НАУК В УЧРЕЖДЕНИИ ОБРАЗОВАНИЯ «БЕЛОРУССКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ ИМЕНИ МАКСИМА ТАНКА» (1991 – 2020 гг.) - Маковчик, А.В.; Шеститко, И.В. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақола 1991 йилдан 2020 йилгача Максим Танк номидаги Беларус давлат педагогика университетида педагогика фанлари докторларини тайёрлашни ўрганади. Унда турли педагогик мутахассисликлар бўйича 31 та докторлик диссертатсиясининг мавзулари ва динамикаси таҳлил қилинади. Илмий тадқиқотнинг устувор йўналишлари: математикани ўқитиш методикаси, тарихий-педагогик тадқиқотлар, шахснинг мусиқий-бадиий ривожланиши белгиланди. Докторлик диссертатсиясини ҳимоя қилишнинг фаолият ва пасайиш даврлари ўрганилиб, илмий мактаблар ва уларнинг педагогика фанининг ривожланишига қўшган ҳиссаси тавсифланади. Ишда мамлакатимиз илмий салоҳиятини шакллантиришда университет жамоатчилигининг роли ва юқори малакали профессор-ўқитувчиларни тайёрлаш соҳасида келгусида стратегик режалаштириш учун олиб борилаётган тадқиқотларнинг долзарблигига эътибор қаратилган.
Keywords: педагогика фанлари; докторлик диссертатсия; Беларус давлат педагогика университети; илмий мактаблар; ўқитиш методикаси; математик таълим; мусиқа таълими; тарихий-педагогик тадқиқотлар