QAShQADARYO VILOYATI MEVA-SABZAVOTChILIK KLASTERLARI RIVOJLANIShINING HUDUDIY XUSUSIYATLARI - Yaxshiboyev, B.A. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Mazkur maqolada Qashqadaryo viloyatida meva-sabzavotchilik klasterlari rivojlanishining hududiy xususiyatlari iqtisodiy-geografik nuqtai nazardan tahlil etilgan. Tadqiqotda klasterlashuv jarayonining mintaqaviy omillarga bog‘liqligi, tabiiy-iqlim sharoitlari, sug‘oriladigan yerlar salohiyati, mehnat resurslari va infratuzilma bilan ta’minlanganlik darajasi inobatga olingan. Shuningdek, mavjud meva-sabzavot yetishtirish bazasiga asoslanib klasterlar faoliyatining hududiy differensiallashuvi ko‘rsatib berilgan. Maqolada Qashqadaryo viloyatining tog‘li hududlari (Yakkabog‘, Kitob, Shahrisabz) va tekislik mintaqalari (Mirishkor, Nishon, Muborak) o‘rtasidagi klasterlashuv imkoniyatlaridagi tafovutlar asoslab berilgan. Natijada, viloyatda meva-sabzavotchilik klasterlarini tashkil etishning zamonaviy yondashuvlari, iqtisodiy samaradorlik va hududiy ixtisoslashuvni kuchaytirish mexanizmlari ishlab chiqilgan.