ВОПРОСЫ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ВОДНЫХ РЕСУРСОВ В УЗБЕКИСТАНЕ И СТРАНАХ ЦЕНТРАЛЬНОЙ АЗИИ - Раджапов, М.Я. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада Марказий Осиё минтақасидаги экологик вазият кўриб чиқилиб, экологик муаммолар муҳим аҳамият касб этиши таъкидланди. Ўзбекистон ва қўшни мамлакатларда сув ресурсларидан фойдаланиш бўйича таҳлилий шарҳ ўтказилди ва минтақадаги дарёларнинг шаклланиши асосан тоғли қисмида, ёғингарчилик буғланиш туфайли суғориш ва бошқа ҳолатлар учун фойдаланиши қайд этилган. Сув ресурсларининг республикада йил сайин камайиши, минтақа сув стресси ва унинг (сув) танқислиги юқори бўлган мамлакатлар гуруҳига киритилган.
Keywords: сув ресурслари; сув тақсимоти; сув танқислиги; сув хўжалиги комплекси; сув таъминоти