ГЕНДЕРНЫЕ АСПЕКТЫ ФИЛОСОФИИ АЛЬ-ФАРАБИ: ЭТИКА, ОБРАЗОВАНИЕ И РОЛЬ ЖЕНЩИН В ОБЩЕСТВЕ - Сеитова, З.П. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Ушбу мақолада Ал-Фаробийнинг хотин-қизларнинг жамиятдаги ўрни, тарбияси ва ахлоқи ҳақидаги қарашлари ўрганилади. Унинг фалсафий рисолалари таҳлил қилиниб, уларда аёлларнинг интеллектуал ривожланиши, ижтимоий ҳаётдаги фаол иштироки муҳимлиги таъкидланган. Мутафаккир қарашларининг шакланишида ислом анъаналари қатори антик давр файласуфларининг ҳам таъсирига алоҳида эътибор қаратилган. Иш бирламчи манбалар таҳлили ва замонавий олимларининг тадқиқотларига асосланган.
Keywords: Фаробий; аёл; фалсафа; таълим; ахлоқ; ислом анъанаси; қадимги таффакур