ДЕМОГРАФИЧЕСКАЯ СИТУАЦИЯ КАЗАХСКОГО ЭТНОСА В УЗБЕКИСТАНЕ: РОЖДАЕМОСТЬ И СМЕРТНОСТЬ - Тогаев, А.Р. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Ушбу мақолада сўнгги йиллардаги маьлумотлар асосида Ўзбекистонда истиқомат қилувчи қозоқларнинг демографик кўрсаткичлари биринчи марта кенг қамровли таҳлил қилинган. Мақола Ўзбекистонда яшовчи қозоқларнинг асосий демографик кўрсаткичларини ўрганишга бағишланган. Муаллиф аҳоли сони, туғилиш ва ўлим кўрсаткичлари, шунингдек, қозоқ аҳолиси ўртасидаги миграция жараёнларининг ўзгариши тенденцияларини аниқлайди. Мақолада Ўзбекистондаги ҳозирги ижтимоий-иқтисодий вазиятда қозоқларнинг демографик ривожланишига таъсир этувчи омиллар ҳам кўриб чиқилади. Олинган натижалар минтақадаги демографик вазиятни башорат қилиш учун ишлатилиши мумкин.
Keywords: қозоқлар; Ўзбекистон; демография; аҳоли; туғилиш; ўлим; миграция; етник ўзига хослик; диаспора; ижтимоий-иқтисодий ривожланиш