FARG‘ONA VILOYATI SUVARAKLAR (BLATTOPTERA, INSECTA) TURKUMI FAUNASI - Begjanov, M.K.; Jumanov, M.A. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Maqolada Respublikamizning sharqiy qismi hisoblanadigan Farg‘ona viloyatining turli xil landshaftlaridan aniqlangan suvaraklar turkumining faunasi va tarqalishi bo‘yicha olingan natijalar keltirilgan. Suvaraklarning o‘rganilayotgan hududda 3 ta katta oila, 3 ta oila, 4 ta kenja oila, 10 ta avlodiga mansub 12 ta turni tashkil qilishi aniqlanilgan. Mazkur hududning qulay tabiiy iqlimi suvaraklarning qadimiy hasharotlar boʻlishiga qaramay ijobiy boʻlganligi ma’lum boʻladi. Aniqlangan turlardan 2 ta turi kosmopolitlar, 4 tasi Polarktikadan tashqariga chiquvchi turlar, 5 tasi markaziy osiyo turlari, 1 tasi O‘zbekiston endemik tur ekanligi qayd etilgan.