АЙТЫС ЖАНРЫНДА ИМПРОВИЗАЦИЯ ҚУБЫЛЫСЫ - Матимов, К.Г. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Бу мақолада айтишув (айтыс) жанри ва унинг қорақалпоқ фольклорида адабий-мусиқий санъатининг алоҳида бир тури сифатида ўрганилади. Айтишув жанри импровизацияга асосланиб, шоирдан сўзга чечанлик, топқирлик, шоирлик маҳоратини талаб этади. Бу жанр сўз, мусиқа ва ҳаракат (актёрлик) санъатларини ўзида жамлаган синкретик белгиларини сақлаган импровизация санъати эканлиги ифодаланади.
Keywords: адабиёт; фольклор; саънат; импровизация; импровизатор; шоир