ҚАЗАҚ ФОЛЬКЛОРЫНДАҒЫ ӘЙЙЕМГИ МОТИВЛЕР - Қобланов, Ж.Т.; Торткулбаева, Т.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада мифларнинг когнитив табиати ва уларнинг таснифи контекстида билдирилган фикрлар таҳлил қилинади ва муҳокама қилинади. Кўриниб турибдики, антик давр маданияти ва адабиёти инсоният жамиятида алоҳида ўрин тутади. Мақолада антик давр ҳақида умумий маълумот берилган ва унинг қозоқ адабиётидаги ўрни тушунтирилган. Шарқ халқлари меросида қадимий нақшларнинг кўп учраганлиги долзарб асарлардан келтирилган ва муҳокама қилинган. Қозоқ халқининг қадимий адабиёти ва адабий ёдгорликларини ўрганишда умумий хулосалар мавжуд бўлса-да, унинг манбаи Шарқда, қозоқ халқининг қадимги адабий анъаналарида эканлиги ҳақидаги хулоса тўлиқ ишлаб чиқилмагани маълум.
Keywords: антик давр; афсонавий мотив; мифология; фольклор; эътиқод; онг; характер; қаҳрамон