AQLLI HAVO TORTGICH LOYIHASI - Artikbayev, M.A.; Azbergenova, N.K. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Bugungi kunda «Gazlanish tarqalishi» mavzusi ijtimoiy, iqtisodiy va ekologik sohalarda muhim ahamiyatga ega. «Gazlanish tarqalishi» mavzusi birinchi navbatda is gazi tarqalishi bilan xarakterlanadi. Is gazi tarqalishi bilan zaharlanish oqibatida inson organizmi zaharlanishi va inson o‘limi bilan tugash holatlari yuz bermoqda. Shuning uchun ham is gazi tarqalishini oldini olish hozirgi kunda dunyo yuzilik muammoga aylangan va is gazi tarqalishini oldini olish uchun turli harakatlar olib borilmoqda. Bunday harakatlarning biri «Aqilli havo tortgich» loyihasi ishlab chiqilishidir. Bu loyihani ishlab chiqishdan maqsad – gaz plitasidagi olov o‘chib qolgan taqdirda is gazining xonaga tarqalishini oldini olish, havoni avtomatik tortish va gaz quvurlarini yopish orqali xavfsizlikni ta’minlash, uy egasiga o‘z vaqtida xabar berish bo‘lib hisolanadi.