ИССЛЕДОВАНИЕ ОБРАЗОВАНИЕ Δ0-ИЗОБАР В ЦЕНТРАЛЬНЫХ p12C- И d12C-СОУДАРЕНИЯХ ПРИ 4.2 A ГэВ/с - Бекмирзаев, Р.; Олимов, К.; Юлдашев, Б.; Султанов, М.; Юлдашев, С. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Ушбу мақолада бирламчи импульслари 4,2 A GeV/c бўлган марказий p12C- va d12C- тўқнашувларида ҳосил бўлган Δ0-изобарларининг турли характеристикалари бўйича экспериментал маълумотлар келтирилган. Марказлик даражаси сифатида ушбу ҳодисаларда ҳосил бўлган иштирокчи протонлар сони олинган. Иштирокчи протонларнинг ўртача кўплигининг экспериментал қийматлари ўрганилаётган тўкнашувлар учув аниқланади. Иккала турдаги тўқнашувларда ҳам ушбу изобарларнинг эффектив массасининг қиймати ва масса спектрнинг кенглиги бир-бирига тўғри келганлиги кўрсатилган.
Keywords: ядро; нуклон; D-изобар; эффектив масса; масса спектрининг кенглиги; зарядланган зарралар; марказий тўкнашув; тезлаткич; пропан камераси; углерод