АЛГОРИТМЫ И ПРОГРАММНОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДЛЯ АВТОМАТИЧЕСКОГО РЕДАКТИРОВАНИЯ ОРФОГРАФИИ УЗБЕКСКИХ СЛОВ - Эшкараева, Н.Г.; Боймуродов, Ф.Ф. (SCIENCE and SOCIETY, 2025)
Мақолада компьютер лингвистикасининг асосий йўналишларидан бири ҳисобланган табиий тилни қайта ишлаш (NLP) да матнларни Python дастурлаш тилада ёзилган UZMORF дастури ва воситалари кўриб чиқилади. Бу дастур ўзбек тилидаги сўзлар ва уларнинг имловий ҳамда грамматик таҳрирлаш ва қайта ишлаш жараёнларини автоматлаштириш мақсадида яратилган. Тизим матнлар устида ишлайди ва сўзлар устида синтактик ва морфологик таҳлиллар амалга оширади. Тизим ушбу таҳлиллар натижасида сўзлар ва уларнинг грамматик ечимларни аниқлайди ва хато бўлган жойларни белгилайди.
Keywords: NLP; имло таҳрир; граматик таҳрир; uzmorf