ПРОБЛЕМЫ УТИЛИЗАЦИИ ДИСТИЛЛЕРНОЙ СУСПЕНЗИИ СП ООО «КУНГРАДСКИЙ СОДОВЫЙ ЗАВОД» И ПУТИ ИХ РЕШЕНИЯ - Реймов, К.Д.; Базарбаева, Л.Г. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Ҳозирги вақтда дунёда сода ишлаб чиқариш уни ишлаб чиқаришнинг тўртта усулига асосланган: аммиак, табиий содадан, нефелинлардан ва натрий гидроксидни карбонлаштириш. Маҳсулот ишлаб чиқариш ҳажмини оширишга мавжуд ишлаб чиқариш қувватларининг технологик жараёнларини такомиллаштириш, моддий ресурсларни тежаш, маҳсулот бирлигига нисбатан прогрессив истеъмол нормаларини жорий этиш орқали эришиш мумкин.
Keywords: ишлаб чиқаришни такомиллаштириш; ресурсларни тежаш; сода саноатидаги муаммолар; технологик жараёнларни фаоллаштириш; хлорид чиқиндилар муқдорини камайтириш; дистилятор суспензияларидан фойдаланиш; газ саноатида мелиорант; кальций гидроксид; цементсиз боғловчи ва бошқа маҳсулотлар ишлаб чиқариш; қайта ишлаш орқали янги маҳсулот ишлаб чиқариш