ТҮРКОЛОГИЯДА РЕҢ АҢЛАТЫЎШЫ ЛЕКСЕМАЛАРДЫҢ ҮЙРЕНИЛИЎ ТАРИЙХЫ - Оразымбетова, Ш.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Мақола туркий тилларнинг тилшуносликда нисбатан янги бўлган ранг лингвистикаси соҳасидаги илмий изланишлари шарҳига бағишланган. Турли умумтуркий қатлам тилларидаги ранг-тус билдирувчи лексемалар тадқиқи таҳлили шуни кўрсатдики, туркий тиллардаги ранг-тус билдирувчи лексемаларнинг аксарияти умумий илдизларга эга бўлиб, туркий менталитетни акс эттирувчи қадимий восита ҳисобланади. Шунинг учун туркий тиллардаги таянч ранг белгилари пратурк асосига эга бўлиб, барча туркий тилларда «асосий» ранг номларининг ассоциатив қўлланилишидаги параллелизм кузатилади, бу кўп жиҳатдан сифат-ранг белгиларининг ягона келиб чиқиши билан белгиланади.
Keywords: туркология; ранг белгилари; этимология; топонимика; чоғиштирма тилшунослик; лингвокултурология