КЕРДЕР МАДАНИЯТИ МЕТАЛЛСОЗЛИК ҲУНАРМАНДЧИЛИГИ - Турганов, Б.Қ. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Мақолада археологик материаллар асосида Кердер маданияти ёдгорликларидаги металсозлик ҳунармандчилиги ўрганилган. Куюк қалъа, Ҳайвон қалъа, Тўк қалъа каби ёдгорликларида темирчилик ва мисгарлик маҳсулотларини ишлаб чиқариш йўлга қўйилган. Археологик материаллар таҳлили, Кердер маданияти ёдгорликларида VII-VIII асрларда металлсозлик соҳаларида маҳсулотларини ишлаб чиқариш тараққий қилганлигини кўрсатади.
Keywords: Жанубий Оролбўйи; Кердер маданияти; Куюк қалъа; Тўк қалъа; Ҳайвон қалъа; илк ўрта асрлар; металсозлик ҳунармандчилиги; темир эритиш устахонаси; мисгарлик ўчоғи; қурол-яроғлар; меҳнат қуроллари; бадиий металл буюмлари; заргарлик буюмлари