ВЛИЯНИЕ ОДНООСНОГО УПРУГОГО СЖАТИЯ НА УСЛОВИЯ ВОЗБУЖДЕНИЯ И ПАРАМЕТРЫ РЕКОМБИНАЦИОННЫХ ВОЛН В КОМПЕНСИРОВАННОМ КРЕМНИИ - Зикриллаев, Н.Ф.; Сатторов, А.А.; Норкулов, Н.; Абдуллаева, Н.У.; Ибрагимова, Б.С. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Тажрибалар учун марганец киришма атомлари диффузия усули билан киритилган р-тур ўтказувчанликдаги ˂111˃ ва ˂110˃ кристаллографик ўқ асосида ўстирилган кремний намуналари танлаб олинди. Тажриба натижаларининг таҳлили асосида бир ўқли босим рекомбинацион тўлқинларнинг амплитудаси ва частотасига кучли таъсир қилиши аниқланди. Бир ўқли босим таъсирида автотебраниш параметрларини ўзгаришини тушунтириш ва физик механизмини яратишда компенсацияланган кремнийдаги марганец киришма атомларининг заряд ҳолатига боғлиқ бир жинсли бўлмаган яримўтказгич материалларнинг сатҳлар диаграммасидан фойдаланилди.
Keywords: кремний; диффузия; марганец; амплитуда; частота; бир ўқли босим; барик коэффициент; электрон; ковак