ФЕРРОМАГНИТНЫЕ СВОЙСТВА КРЕМНИЯ ЛЕГИРОВАННОГО ПРИМЕСНЫМИ АТОМАМИ МАРГАНЦА ПРИ НИЗКИХ ТЕМПЕРАТУРАХ - Исмайлов, К.А.; Исмаилов, Т.Б.; Оламберганов, Ш.З.; Камалов, Х.У.; Нурымбетова, Г.C.; Сапаров, А.К.; Зикриллаев, Х.Ф. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Кремнийга марганец киришма атомларини диффузия усулида киритиш орқали, кремнийнинг магнит хусусиятлари паст ҳароратларда тадқиқ қилинди. Тадқиқот натижлари шуни кўрсатадики, кремнийга марганец атомларини киритиш орқали янги магнит материал олиш мумкинлиги кўрсатилди. Янги олинган магнит материалнинг параметрлари эса қуйдагича Мс=3.41·10-3 эму/cм-3, Мр=4.24·10-4 эму/cм-3, Ҳс=158 Ое. Кремнийга марганец атомларини киритиш орқали олинган янги магнит материални, бугунги кунда магнит датчиклари яратиш ва спинтроника қурилмаларида қўллаш мумкин.