ВИДЫ ЗЕЛЕНЫХ (CHLOROPHYTA) ВОДОРОСЛЕЙ ПРИЛЕГАЮЩИХ ОЗЕР МЕЖДУРЕЧЬИНСКОГО ВОДОХРАНИЛИЩА - Ельмуратова, А.А.; Алимжанова, Х.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Мақолада Мезҳдуреченск сув омборидаги сув ўтлари таркибини ўрганиш (2003-2023) натижалари келтирилган. Оърганиш даврида биз 8 бўлинма, 16 синф, 28 туркум, 57 оила, 104 авлод ва 464 турга мансуб сув ўтларининг 462 тури ва интраспесифик таксонларини учратдик. Яшил сув ўтлари Протососсалес, Улотричалес, Улвалес, Мисроспоралес, Оедогониалес, Сладопҳоралес, Зйгнематалес, Сипҳоносладиалес, Десмидиалес туркумлари билан ифодаланади, улардан Протососсалес ва Десмидиалес вакиллари энг муҳим ҳисобланади. Сув омбори сувларида эриган кислород, бикарбонатлар, сулфат, хлорид ионлари ва бошқа металларнинг ўртача миқдори аниқланди.
Keywords: яшил сўв ўтлари; планктон; бентос; субстракт; таксон