РАЗРАБОТКА ТЕХНОЛОГИИ УТИЛИЗАЦИИ ДИСТИЛЛЕРНОЙ ЖИДКОСТИ КУНГРАДСКОГО СОДОВОГО ЗАВОДА СУЛЬФАТСОДЕРЖАЩИМИ СОЛЯМИ КАРАКАЛПАКСТАНА - Реймов, К.Д.; Артиков, М.Б.; Базарбаева, Л.Г. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Караумбет рапаси ва Тумрук кони мирабилити билан калсинатсияланган сода заводининг чиқиндиси – дистиллар суюқликни тозалаш оптимал параметрлари аниқланган: сулфат тузларининг нормаси – 100% калсий миқдорига нисбатан, жараён 1,5 – 2 соат давом этади, ҳарорат – 60 0C. Тозалаш жараёнининг принсипиал технологик схемаси тузилган. Жараён уч босқичдан иборат: таркибида сулфат тузлари боʻлган эритмани таёрлаш, дистилар суюқликни уч босқичда тозалаш.
Keywords: аммиак; табиий сода; нефелин; натрий гидроксид; аммиак усули; дистиллаш; қайта ишлаш; гипс; бўр; технологик цикл; филтр; суспензия; еритма таййёрлаш; Караумбет шўр суви; эринмайдиган кальций сульфат; гипсомагний; стехиометрия