ХАЛЫҚ ШАЙЫРЛАРЫНЫҢ ТӘРИЙПЛИК ШЫҒАРМАЛАРЫНДА АШЫҚЛЫҚ ТЕМАСЫНЫҢ ЖЫРЛАНЫЎЫ - Давлетов, Б.А. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Мақолада халқ шоирлари ижодидаги қасидалар талқин қилинган. Хусусан, шоирлар Умар ва Қози Мавликларнинг қасидаларида тараннум этилган ишқ мавзуси мисоллар орқали ўрганилган. Шеърларда қизларнинг ташқи ва ички гўзаллиги, гўзал хулқ-атвори, одоб-ахлоқи, ақл-заковати, хушмуомалалиги, ахлоқий фазилатлари очиб берилган, унга ошиқ бўлган лирик қаҳрамон туйғулари тимсоли талқин қилинган.
Keywords: халқ шоирлари; шеърият; аёллар; қасидалар; гўзаллик; бадиийлик; вариант; ўхшатиш; портрет; лирик қаҳрамон