ҚАРАҚАЛПАҚ ХАЛЫҚ НАҚЫЛ-МАҚАЛЛАРЫ ТИЛИНДЕ «ТОН» КИЙИМ-КЕНШЕК АТАМАСЫНЫҢ ҚОЛЛАНЫЛЫЎЫ - Юсупова, Б.Т. (SCIENCE and SOCIETY, 2024)
Мақолада қорақалпоқ халқ мақол-маталлари тилида халқнинг миллий кийим-кечак номларидан бири − тон ва унинг турлари қўлланилиш хусусиятлари ҳақида сўз юритилади. Қорақалпоқлар кийган кийим-кечаклардан тон енг ҳурматга сазовор, енг қадирли кийим номи сифатида мақол-маталларда сақланган, уларда ушбу миллий кийимга боғлик мерос этиб қолдирилган донишмандликларнинг хулосаси жамланган. Мақолада тон номи қўлланилишининг ўзига хосликлари фольклорнинг бошқа жанрлари – терма толғовлар, айтишувлар, шунингдек, бошқа бадиий асарлар тилида фойдаланилиши билан қиёсий тадқиқ қилинади.
Keywords: мақол-маталлар; термалар; айтишувлар; кийим-кечак номлари ва турлари