ЖАНУБИЙ ОРОЛ БЎЙИ ВА ХОРАЗМНИНГ ҚАДИМГИ ДАВРДАГИ ҚУРОЛСОЗЛИК ҲУНАРМАНДЧИЛИГИ - Турганов, Б.Қ. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада ёзма манбалар ва археологик материаллар асосида қадимги даврдаги Жанубий Оролбўйи ва Хоразмнинг қуролсозлик ҳунармандчилиги ўрганилган. Минтақада бронза давридаёқ қурол-яроғларни ишлаб чиқариш йўлга қўйилган. Мил. авв. VII–VI асрларда Хоразм ва Орол бўйларида қурол – аслаҳаларни ясаш ихтисослашган соҳага айланади. Бу даврда қуролсоз усталар томонидан камон, ханжар, қилич, найза, жанговар болта каби қуроллар билан бир қаторда суворийлар ва уларнинг отлари учун зирҳли совутлар ишлаб чиқариш йўлга қўйилганлиги баён этилган.
Keywords: Жанубий Оролбўйи; Хоразм; антик давр муаллифлари; сак ва массагет қавмлари; ҳарбий ишлари; қурол -аслаҳалари; камон; ханжар; совут ва ҳарбий болталар; Эрон аҳамонийлри армияси; юнон-форс урушлари