ФАКТОРЫ ИЗМЕНЕНИЯ КЛИМАТА В ЮЖНОМ ПРИАРАЛЬЕ ЗА 1961-2020 ГОДЫ - Нарымбетов, Б.Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада XX асрнинг иккинчи яримида ва XXI асрнинг бошларида содир бўлган Жонубий Оролбўйидаги иқлим ўзгариши муҳокама қилинган. XX асрнинг 60-йилларидан бошлаб ушбу минтақада муҳим табиий ўзгаришлар рўй беради. Ушбу минтақада ҳарорат ва намликнинг ўзгаришига эътибор қаратилган. Бу ерда муҳим роль Орол денгизи қуриган пастки майдони ортиши ўйнайди. Қуритилган тағликдан чиқарилган аэрозоль заррарли ҳаво ҳарорати сезиларли таъсир кўрсатади. Аэрозолни тупроқнинг иситилган юзасидан конвектив тарзда олиб ишлашга алоҳида эътибор қаратилган.
Keywords: Жанубий Оролбўйи; иқлим ўзгариши; конвектив олиб чиқиш; аэрозоль; ҳаво ҳарорати; намлик