«ТАС»ҚА БАЙЛАНЫСЛЫ ИСЕНИМЛЕР - Палымбетов, К.С. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада сеҳрли илоҳий тошларга культ сифатида қараш улардан шамол, ёмғир чақиришда фойдаланиш эътиқодлари, достонларнинг сюжетида тошларнинг бажарадиган бадиий хизмати ҳақида сўз юритилади. Қорақалпоқ халқининг «Қоблан», «Бозуғлан», «Шарёр» достонларининг мазмунида «жой, булут, тош», «кўк тош» қаҳрамонларининг келажак ёрдамчи илоҳий куч вазифасини бажариши илмий жиҳатдан исботлаб берилади.
Keywords: достон; ишонч; маросим; культ; миф; жой тош; кўк тош; булут