СТРОЕНИЕ СТЕБЛЯ ЭФЕМЕРОВ СЕМ.BRASSICACEAE BURNETT - Турсинбаева, Г.С.; Сапаров, А. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Қизилқум чўлида ўсадиган Брассисасеае оиласининг 11 тури ўрганилди. Пояларнинг тузилиши хусусиятлари аниқланди, кўпчилик эфемер турларининг пояси ҳар хил турдаги трихомалар билан қопланган, кўпинча шохланган ва безли, оилага хосдир. Поянинг юзаси кўпинча қовурғали. Эфемер поянинг асосий вазифаси, ўтказувчанликдан ташқари, пўстлоқнинг мослашувчан хусусиятлари туфайли намликни сақлаш ва ўзак ҳужайраларида тўпланишдир.
Keywords: поя; эфемера; ўсимта; тугунлараро; склеренхима; лимриформ; перицикл; лигнификация; камбий; чуқур; ёғоч