ОНА ТИЛИ ТАЪЛИМИДА ЎҚУВЧИЛАР НУТҚИЙ ТАФАККУРИНИ ШАКЛЛАНТИРИШ – ПЕДАГОГИК МУАММО СИФАТИДА - Ибодуллаева, И. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Ушбу мақолада ўқувчилар нутқини шакллантириш она тили таълимининг асосий вазифаларидан бири бўлиб, у тилнинг ўзига хос хусусиятлари, маъно товланишлари ва бадиий ифодалилиги билан ажралиб туриши. Оғзаки нутқ адабий тилнинг орфоэпик; ёзма шакли эса орфография ва услуб каби меъёрларига мос ҳолда шакллантиришни тақозо этиши. Она тили таълимининг самарадорлиги кўп жиҳатдан фан ўқитувчиларининг педагогик-психологик тайёргарлиги, ўқув материалини режалаштиришнинг илмий-назарий ва методик асосларини пухта эгаллашларига, ўқув жараёнини тўғри ташкил этиш ва уюштириш маҳоратига чамбарчас боғлиқлиги ҳақида фикрлар келтирилган.
Keywords: сифатли таълим; нутқий тафаккур; ўқувчи; компонентлик; метод; усул ва восита