ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЛАСТИ ИНОСТРАННЫХ ЯЗЫКОВ В РЕСПУБЛИКЕ УЗБЕКИСТАН: АКТУАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ И СОВРЕМЕННЫЕ ТЕНДЕНЦИИ - Ахмедова, Л.Т. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Чет тилларини ўрганиш муаммоси ўқитувчилар таълимидаги энг муҳим муаммолардан биридир. Ушбу мақоланинг мақсади Ўзбекистон Республикасида чет тилларини ўқитишнинг долзарб муаммолари ва тенденсияларини аниқлаш ва таҳлил қилишдан иборат. Мақолада кўп маданиятли таълим мазмуни ва ташкил этилиши билан боғлиқ долзарб масалалар, ўрганилаётган тил мамлакатининг маданий жиҳати, чет тилларини ўрганишнинг ижтимоий-маданий контексти, ўқувчиларнинг кўплик ва кўп тилли қобилиятларини ривожлантириш муаммолари кўриб чиқилади. Шунингдек, чет тилларни ўқитиш амалиётида қўлланиладиган замонавий рақамли технологияларни ишлаб чиқиш ва жорий этиш, ёш авлодда чет тилининг коммуникатив компетенсиясини шакллантириш учун шарт-шароит яратиш, мутахассислар тайёрлаш тил таълимини модернизатсия қилиш тенденсияларидан бири эканлиги қайд этилди. чет тилларини яхши биладиганлар. Унда хорижий тилларни ўқитиш амалиётида фан-тилни интегратсиялашган ўрганишни ўз ичига олган СЛИЛ-технологияси (Сontent Лангуаге Интегратед Леарнинг), рақамли технологиялар ТАФЛЛ (Течнологй-Ассистед Фореигн Лангуаге Леарнинг), ЛеарнингАппс.орг, каби педагогик технологиялар тасвирланган. Лингуалео, Дуолинго, ЛингҚ, ФлуентУ, Росетта Стоне, улар сувга чўмиш орқали чет тилларини ўрганишни ўз ичига олади.
Keywords: чет тили; муаммо; тренд; кўп маданиятли таълим; кўп тиллилик; кўп тилли муҳит; рақамли технологиялар