СОЛИҚ МАЪМУРИЯТЧИЛИГИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШДА РАҚАМЛИ ТЕХНОЛОГИЯЛАРНИ ЖОРИЙ ЭТИШ - Жамалова, Г.Б. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада жаҳон амалиётида солиқлар ҳисоби ва таҳлили корпоратив бошқарувнинг муҳим элементи сифатида ўрганилади, солиқ тўловлари эса бухгалтерия ҳисобининг алоҳида объекти сифатида эътироф этилади, молиявий ҳисоб, бошқарув ҳисоби ва солиқ ҳисоби бухгалтерия ҳисобининг таркибий қисмлари ҳисобланади. Халқаро амалиётда солиқ ҳисоби алоҳида юритилади, солиқ тўловлари таҳлили яширин иқтисодиётни олдини олиш мақсадида ҳам макро, ҳам микро даражада ўтказилади. «Солиқ таҳлилини алоҳида объектлар ва жараёнлар бўйича ўтказилиб борилиши уларнинг йиғилувчанлигини ошириш билан бирга, солиқдан қочишни олдини олиши ҳамда солиқ қарздорлигини камайишига сабаб бўлган». Шу жиҳатдан, солиқ тўловлари ҳисоби ва таҳлилини такомиллаштириш муҳим масала ҳисобланади. Мамлакатимиз тараққиётини янги, юксак босқичга кўтариш, бунинг учун янги ислоҳотларни амалга ошириш ҳаётий зарурат. Бу жараёнда иқтисодий занжирнинг муҳим ҳалқаларидан бири бўлган солиқ тизими барчага тенг ва эркин рақобат шароитини яратишда камарбаста бўлиши керак.
Keywords: солиқлар; солиқ ставкалари; солиқ юки; солиқ имтиёзлари; солиқ ва бухгалтерия ҳисоби; йирик солиқ тўловчи; рақамли иқтисодиёт; рақамли солиқ тизими