ҚАРАҚАЛПАҚ ХАЛЫҚ ДӘСТАНЛАРЫНДА ЫРЫМ ҲӘМ ИСЕНИМЛЕР - Палымбетов, К.С. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Ушбу мақолада қорақалпоқ халқ достонлари композициясида қадим даврларга хос мифологик қарашлар, ҳар хил эътиқодлар ва иримларнинг сюжетни ривожлантириш, чигаллаштириш, воқеа йўналишини ўзгартириш ва бошқа ҳолатларни юзага келтиришда эпик характер эгаллаши ҳақида сўз юритилади. Улардан сафар ойида йўлга чиқмаслик, сафарга чиқишда нон олиб юриш, олқиш олиш ва қарғиш сўзлар билан боғлиқ воқеалар мисоллар билан илмий талқин қилинади.
Keywords: достон; композиция; сюжет; миф; маросим; эътиқод; сафар ойи; ирим; қарғиш