ҚОРАҚАЛПОҒИСТОН АГРОЛАНДШАФТЛАРИДА ТАРҚАЛГАН ЗАРАРЛИ КЕМИРУВЧИЛАРНИНГ (Mus, Meriones, Spermophilus) БИОЭКОЛОГИЯСИ - Утенова, Г.У.; Узакбергенов, А.Ж. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада Қорақалпоғистон агроландшафтларининг 1963-2020 йиллардаги Қуйи Амударё дельтасининг сувининг қуриб, атроф муҳитнинг ўзгариши ўсимлик ва ҳайвонот дунёсидаги катта ижтимоий ва иқтисодий муаммоларни юзага келтиради. Бугунги кунда Қорақалпоғистон Республикаси агроландшафт ҳудудида тарқалган кемирувчиларнинг 13 тури учрайди. Шунинг ичида кенг тарқалган кўп сонли ва зарарли тури Mus musculus L, Meriones tamariscinus.P ва Spermophilus fulvus L ҳисобланиб, уларнинг биологиясини, тарқалишини, сон динамикасини, кўпайишини ва озиқланишини ўрганиш орқали зарар миқдорини аниқлашга ва кураш формасини ишлаб чиқишга қаратилган.