ТИЛЕЎБЕРГЕН ЖУМАМУРАТОВ ШЫҒАРМАЛАРЫНДА ФОНЕТИКА-СЕМАНТИКАЛЫҚ ҚУБЫЛЫСЛАР - Сейтназарова, И.Е. (SCIENCE and SOCIETY, 2023)
Мақолада ҳозирги қорақалпоқ поэзиясининг йирик вакилларидан бири Т. Жумамуратов асарлари тилининг фонетик поэтикаси лингвопоэтик аспектда ўрганилган. Шоирнинг шеър яратишда ҳар бир товушни қўллаш маҳорати, жарангсиз товушларнинг такрори-аллитерация, кетма кет келган сўзларнинг бошида бир ёки ўхшаш жарангли товушларнинг вертикал ва горизонтал тарзда қўлланиши орқали фонетик-семантик муносабатларнинг пайдо бўлиш масалалари ҳақида сўз боради.
Keywords: поэтик фонетика; позициявий товушлар ўзгариши; эмоционал-экспрессив маъно; аллитерация; ассонанс